Eld

Brännäs Lantgård

Pepe

Hästar
Om Båra Får
Karta
Om oss
Länkar
Tillbaka till Startsidan

Slädhunds Historik

Man vet inte än idag när man började ha hundar framför släde. Troligen var det ursprungsbefolkningen från östra Siberian som avände slädhundar som transportmedel under vintern.

De Slädhundar som man känner idag härstammar från olika folkgrupper i arktiska regioner. Slädhundar kördes så vitl vi vet redan 100år F.Kr. Varje ras fick sitt namn efter urprungsområdet. Hundar från Siberien kallades Siberian Husky och hundar av folkgruppen Mahlemuite fick namnet Alaskan Malamute.

Den senare rasen används i Alaska ofta vid tävlingar med slädhundar.

En typisk slädhund är cirka 70 centimeter lång och väger 45 kilogram. Den har grov överpäls samt tät och mjuk underpäls.

Olika Musher (ledare av en släde med hundar) föredrar hundar av blandras och även under guldrushen i Amerika var det mycket talrik. När man blandar mellan Siberian Husky och Alaska Malamute kallas rasen för Alaska Husky.

Idag avänder de flesta blandraser när de kör hundspann, men det förekommer att man kör renrasiga också. Hundarna används som turisthundar, men det förekommer andra blandrashundar som man har inom tävling. Då har man oftast blandat in nogon fågelhundsras. De man använder inom turism är hundar som inte ska springa fort, de ska klara av att dra tungt och långt medan de man kör under tävling ska dra lätt och snabbt och inte så långt. En turisthund som har det ultimata träningen kan dra ca 200 kilometer per dygn medanen tävlingshund tränar du oftast att den ska springa fort på max 10-30 kilometer på en dygn.

Ett slädhundsteam består oftast mellan 12-18 hundar. Hundarna går två och två på ett led framför släden. Men det förekommer bland inuiter att de har en lina till varje hund framför släden. Ser ut som en solfjärder framför släden.

Hundarna går på olika platser i spannet. Du har ledarhundar, de går längst fram i spannet. Det är dom som tar kommandot över vilket håll de ska gå åt. Efter ledar hundarna så kommer två som går i Point, de är reserver till ledarhundar. Ifall någon inte skulle vilja dra eller skadas ska man kunna flytta fram en annan hund snabbt. Sen har du det som går längs bak i spannet. De kallas för weelhundar, de är oftast de starkaste hundarna. sen resten av hundarna i spannet kallas för Swing. Deras uppgift är att hjälpa de andra att dra.

copyright©Forsberg

utrustning
Till salu
Fotogalleri
Draghundar