Eld

Brännäs Lantgårds familj

Min vän

Draghundar
Hästar
Om Båra Får
Karta
Om oss
Tillbaka till Startsidan

 

Marsvin

Jag har nio stycken marsvin av olika raser, korthåriga släthåriga, virvel, lånhåriga. Jag hade en gång i tiden en uppfödning pålånghåriga men fick ett virus som tog alla marsvin förutom en hanne. De andra har jag tagit som omplacering eller avlat själv. Marsvin är en bra första sällskaps djur men man ska tänka på att de är flockdjur och ska inte leve själv. Som flesta glömmer bort när de skaffar marsvin är att de ska klippas klor och badas. Men badar man dem ska man tänka på att de inte får stå kallt. De har lätt att bli sjuka.Marsvin ska inte stå i drag då kan de bli förkylda och det är svårt att bota.

Det vanligaste dödsfallet bland marsvin är just hosta och snuva, de slutar oftast äta när de blir sjuka. Ett marsvin kan leva upp till 8 års ålder. Själv har jag ett marsvin nu som ska fylla 10 i sommar, men han borjar se lite sliten ut.

Marsvin älskar att få vara med, de älskar när man håller på med dem, man kan gömma en gurkbit de kan leta rätt på. Det bästa de vet är att få grönsaker och frukt. Men de äter lika gärna knäckebröd och på sommaren tror jag att gräs är de bästa som finns för dem. De blir alldeles galna när de hör mig komma med plastpåsen med gräs åt dem. Men ger man gräs och bor nära en väg ska man tänka på att tvätta av gräset innan man ger den det eftersom det kan finnas ämnen från avgaser och sånt på gräset.

Marsvinens basföda är pellets och hö. De ska alltid ha hö de kan gnaga på i buren. En marsvinsunge föds med päls och öppna ögon, de äter nästanmed en gång fast föda men de dricker mjölk från mamma. Man ska tänka på att inte ta en unge som är yngre än 4 veckor helst ska de bli 5-6 veckor innan man tar dem från mamma. Man ska även tänka på att inte sätta ihop två äldre hannar eller honor eftersom de oftast slås. Men en yngre med en äldre funkar oftast bra speciellt om de är hannar.

 

copyright©Forsberg


Väder
Väder

Samarbets Partners

Malå Hotel


Svansele
Svansele


Källan Hotell
Källan Hotell


Upplevelser
Upplevelser


Storklinta
Storklinta Skidcenter